Libië

‘We zitten midden in een Rambo-film!’ schreeuwt een man in mijn gezicht. Zijn wanhoop en frustratie komen als exploderende woorden uit zijn mond. Iedereen om mij heen op straat in Benghazi schreeuwt. ‘Waar blijft de internationale gemeenschap?’ Een man die zich heeft opgeworpen als mijn tolk is helemaal wild. Overal wordt geschoten. Het lot van Benghazi hangt aan een zijden draad, de dag dat de troepen van Khadaffi de stad proberen in te nemen.

Als ik live op de radio sta te vertellen over de enorme granaten en raketten die vanaf de zuidwestkant de stad worden ingeschoten, duikt plotseling een straaljager op. Hij vliegt langs de oprukkende tanks, maakt een halve looping en snelt in mijn richting. Dan hangt hij plotseling stil in de lucht: hij is geraakt en maakt een duikvlucht naar de rand van de stad. Een enorme explosie volgt. Het is op dat moment onduidelijk of het een toestel is van Khadaffi of van de opstandelingen. Die hebben namelijk een paar straaljagers aan de praat...