Wat weten we eigenlijk weinig van het huishouden van een ander. Zelfs van mijn beste vrienden heb ik geen idee hoe ze hun wc-papier gebruiken.

Housekeeping Observation

Under all this dirt
the floor is really very clean.

Dit korte verhaal van de Amerikaanse auteur Lydia Davis wilde ik op mijn arm laten zetten. De tattoo artiest waarschuwde dat de letters zouden uitlopen. ‘Na een paar jaar zal de inkt gaan bloeden.’ Vooral de letters o, a, e, d, b, gaan zichzelf aanraken, totdat je alleen nog een vlek ziet.

Ze bood aan om een afbeelding te ontwerpen, geïnspireerd op de tekst; iets met een bezemsteel die de rommel ruimt misschien?

Ik heb Davis’ tekst niet op mijn arm laten zetten. Toen ze een jaar later in de Parijse boekhandel Shakespeare & Company voorlas en ik nog geen meter bij haar vandaan zat, was ik blij met mijn lege arm in zomerse hemdje.

Davis las Housekeeping Observation voor en ik moest een beetje huilen. Die lange ‘oo’, die vasthoudende very en tweemaal...