H.C. ten Berge | Vijftig jaar dichter

‘Ik verkoop mijn ziel niet voor succes,’ zegt dichter H.C. ten Berge. ‘Nooit gedaan ook. Ik hoor jonge mensen wel eens zeggen: als ik binnen vijf jaar geen succes heb, dan houd ik op met schrijven. Nou, dan ben je geen schrijver of dichter, maar uit op persoonlijke aandacht en succes. Dan ben je een egotripper!’

P.C. Hooftprijswinnaar Hans ten Berge (75) heeft wat weg van een grote vriendelijke reus, met snor. Zijn tengere gestalte reikt tot het lage plafond van zijn ‘werkplaats’: een voormalige stal bij een witte stadsboerderij omsingeld door rijtjeshuizen, aan de overkant van de IJssel in Zutphen. Een straal zonlicht glipt naar binnen door de ruitjes met rood geschilderde luiken. Hier schrijft de dichter dagen achtereen aan zijn waanzinnige oeuvre.
Vijftig jaar schrijft hij nu. Als kroon op zijn dichterschap publiceerde hij dit jaar zijn bundel Cantus Firmus, een verzameling poëziebundels geschreven tussen 1993 en 2013. Hij...