Reportage / De nazorg van Defensie

‘Eén telefoontje. Dat is alle nazorg die ik gekregen heb.’ Voormalig soldaat eerste klasse Jethro W. (21) vulde na zijn missie in Afghanistan in 2004 een ‘vragenboekje’ in en stuurde het op naar Defensie. Een jaar lang kreeg hij geen reactie, hoewel sommige van zijn antwoorden daar beslist reden toe gaven. Defensie leek zich meer zorgen te maken om Jethro’s weigering begin 2006 om met het 44ste Pantserinfanteriebataljon nogmaals naar Afghanistan af te reizen, en daagde hem voor het gerecht. Een oneervol ontslag volgde.

Ongeveer gelijktijdig aan zijn dienstweigering kreeg Jethro eindelijk het telefoontje van de Maatschappelijke Dienst Defensie, als reactie op zijn vragenlijst. ‘Ik had geen idee wie ik aan de lijn had,’ vertelt Jethro. ‘Ik zei dat het belletje niet gelegen kwam omdat de volgende oefening ging beginnen.’ ‘Je moet het vooral niet als een verplichting zien,’ had de man gezegd. ‘Ik doe ook maar mijn werk. Je...