Goed nieuws: Facebook zet de klassieke reünie onder druk. Slecht nieuws: Facebook maakt van het hele leven één lange reünie.

‘En het boek zegt:’ zo begint de film Magnolia, ‘wij mogen klaar zijn met het verleden, maar het verleden is nooit klaar met ons.’ De dreiging in deze bijbelse zin is misschien wel de drijvende kracht van Facebook: het platform is de ultieme krabbenmand. Wie zich inschrijft, zet een val voor zichzelf.

Al snel melden de eerste ‘vrienden’ zich. Mannen en vrouwen van mijn leeftijd die ik jaren niet meer heb gezien en met wie ik het liefst nooit meer geconfronteerd wil worden. Vanuit het niets dringen ze weer mijn leven binnen.

De meesten zijn typische Facebook-gluurders die plaatjes willen zien van andermans levens. Anderen hebben een groter doel, zoals oud-klasgenoot Peter de Klopper. Hij probeert de oude gang van de basisschool weer op te trommelen, zo blijkt als ik op zijn naam klik. Ik zie mezelf terug in zijn tijdlijn als kereltje van tien....