Hoe koop ik geen camera?

Ik heb een zwak voor fotocamera’s. Elk jaar is er wel een moment dat ik als in trance een fotowinkel binnenloop of webwinkels afstruin, op zoek naar een nieuwe camera.

Dat is raar, om niet te zeggen gênant, want fotograferen doe ik zelden. Doorgaans vergeet ik domweg dat ik thuis een camera in de kast heb liggen. Ook komt het voor dat ik mijn camera meeneem op reis maar het apparaat in mijn safety deposit box laat liggen of het wel in mijn tas doe maar daar niet meer uithaal, hoe schitterend, kleurrijk en wonderbaarlijk de wereld ook is die zich die dag voor mij ontvouwt. En maak ik onverhoopt toch foto’s, vanuit schuldgevoel tegenover de ongebruikte camera, dan doe ik er daarna niets meer mee. Ik breng ze niet over naar mijn computer, ik druk ze niet af, ik kijk er zelden of nooit meer naar. Weliswaar heb ik die ‘bijzondere momenten’ opgemerkt en de eer gegund om uit de onafzienbare stroom beelden te worden gelicht als ‘de moeite van het bewaren...