Annaserena Ferruzzi (66) Serena Libri

‘De kaften van mijn thrillers verbeelden vaak de nacht. De omslag van Camilleri’s De stem van de viool niet. Daarop staat een prachtige vrouwenkont, die verwijst naar de spannendste scène van het boek. Hoewel Serena Libri zich profileert als een gedistingeerde uitgeverij, vond ik dat wel kunnen. Het was de eerste thriller die ik uitbracht en ik was ontzettend trots. Krijg ik een woedende brief van de Italiaanse uitgeverij: een schande, die foto! Ze dreigden het boek uit de handel te nemen. Ik heb mijn excuses gemaakt en uitgelegd dat het naar Nederlandse begrippen een nette blote foto is. Maar voor de tweede druk heb ik de kont toch maar vervangen. De benen van mijn dochter staan nu op de kaft.

Ik ben geen uitgever voor De Da Vinci Code-lezers. Mijn boeken moeten Italië ademen. In de sfeer, de stijl en de omschrijvingen van de landschappen. Als het verhaal zich afspeelt op de Povlakte, tussen Ravenna en Ferrara, ben ik verkocht; daar...