Michiel Baud blikt terug op de zaak-Zorreguieta

Michiel Baud
Maria Zorreguieta, Jorge Zorreguieta, Martin Zorreguieta, Maxima en Willem-Alexander op de viering van Máxima's veertigste verjaardag, 2011. Foto: Helene Wiesenhaan/WireImage/HH.

Toen Willem-Alexander wilde trouwen met Máxima Zorreguieta, verrichtte Latijns-Amerika-deskundige Michiel Baud in opdracht van minister-president Wim Kok in het geheim onderzoek naar de rol van haar vader. De gisteren overleden Jorge Zorreguieta (1928-2017) had deel uitgemaakt van een moorddadig militair regime in Argentinië. Een terugblik van Baud op de zaak-Zorreguieta.

De geschiedenis is wreed en wispelturig. Het leven van Jorge Zorreguieta is daarvan een treffende illustratie. Niets in zijn leven als capabele en ambitieuze technocraat wees erop dat hij ooit in de schijnwerpers van diezelfde geschiedenis zou komen te staan. Sterker nog, hijzelf deed er heel zijn leven alles aan om uit die schijnwerpers weg te blijven. Ook in Argentinië, waar hij nauwelijks bekend was. Toen de verhouding van zijn dochter met de kroonprins van Nederland bekend werd, wist in eerste instantie niemand iets over hem te vertellen. Later veranderde dat natuurlijk. Spit- en graafwerk van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials