In Memoriam

Mensenfotograaf Steye Raviez is niet meer

Rudie Kagie
Gerard Reve in de jaren zestig, gefotografeerd door Steye Raviez. Foto: Steye Raviez/Hollandse Hoogte

Oud-VN-journalist Rudie Kagie werkte talloze keren samen met de deze week overleden fotograaf Steye Raviez, die van 1986 tot 2001 aan Vrij Nederland was verbonden. Terugblik op het leven van ‘de hoffotograaf van Gerard Reve’.

Voor Steye Raviez (1943-2017) geldt de ongeschreven wetmatigheid die voor alle vakgenoten van zijn generatie gold: een fotograaf wordt beroemder naarmate hij meer beroemde mensen fotografeert. De geprivilegieerde die de glamour mocht aantikken, begon zelf ook te glanzen.

Dat voorrecht was niet meteen weggelegd voor de jeugdige Steye, die in 1965 als assistent-vormgever aantrad bij het weekblad Haagse Post. Gaandeweg combineerde hij de lay-out van het tijdschrift intensiever met de functie van staffotograaf. In die laatste hoedanigheid zou hij in april 1986 overstappen naar Vrij Nederland, een transfer die in het gepolariseerde mediawereldje van die dagen veel opzien baarde.

Reve bedong één voorwaarde: bij het stuk mochten uitsluitend foto’s van zijn...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials