Interview / Toplobbyist Elco Brinkman

Elco Brinkman heeft na de gemeenteraadsverkiezingen de poster van het CDA op het raam van zijn Leidse stadsvilla laten hangen. ‘Waarom zou ik die voor twee maanden eraf halen? Maar ik ben wel de enige in mijn straat.’ De voormalige kroonprins van de christen-democraten is nog steeds trouw lid van de partij die hem ooit zo hard liet vallen. ‘Maar ik ben niet iemand die brieven schrijft aan het partijbestuur met: zou je niet eens dit of dat. Alleen als iemand mij iets vraagt, geef ik daar antwoord op.’

Zijn politieke ondergang in 1994 was al bijna in de vergetelheid geraakt. Brinkman (62) groeide in zijn nieuwe carrière uit tot een van de machtigste personen van Nederland. De toplobbyist, met als hoofdtaak het voorzitterschap van Bouwend Nederland, vergaarde de afgelopen jaren tal van andere bestuursfuncties en commissariaten in het Haagse circuit en het bedrijfsleven. Elk jaar staat hij weer hoog op alle lijsten van invloedrijkste Nederlanders....