Tweeluik / De beste cocktailmaker

‘Mijn klanten zijn koning en koningin, ik ben hun gastheer. Ik verwelkom ze met een glimlach en een knikje, hoofd licht gebogen. Zo toon ik mijn respect. Mensen gaan uit om een goed gevoel te krijgen en ik doe er alles aan om ze dat te bezorgen. Bartending is veel meer dan drankjes inschenken, bartending is theater; je maakt er een show van, de bar is jouw podium. Elk glas pak ik voorzichtig op. Ik poleer het, ook als het al schoon is, en houd het in het licht op zoek naar barstjes. Al mijn bewegingen zijn soepel en zelfverzekerd; lichaamstaal is heel belangrijk in dit vak. Je moet vertrouwen uitstralen en vriendelijkheid. Tonen dat je om de klant geeft. Ik zorg er altijd voor dat mijn humeur goed is. Meestal gaat het vanzelf, maar het is ook discipline.

Veel mensen drinken om dronken te worden. Het is een uitdaging om ze te leren genieten van drank. Ik help ze hun smaak te ontwikkelen, aroma’s te ontdekken. Veel klan­ten ruiken alleen alcohol...