Frank Westerman deed mee aan een oefening om te ervaren hoe Nederland nu op een kaping reageert. Het brengt herinneringen bij hem boven, naar een tijd toen terrorisme nog iets exotisch was.

Original Message – Subject: Skywave

Vrijwillige kapingsoefening,

Bedankt voor je aanmelding. Hieronder staat alle informatie voor donderdag. Ik laat de crew iets eerder komen dan de passagiers.
Trek iets warms aan en zorg voor iets te drinken aan boord.

Astrid pikt me op bij het Schiphol dat ik ken: op het plein met de lichtreclames. Ze laat haar Volkswagen Polo twee keer met een oranje achterlicht naar me knipogen. Haar helblonde haar zit in een stewardessenknot, voor de rest gaat ze in vermomming: in plaats van hakken draagt ze bergschoenen. Aan haar riem hangt een KLM-blauwe pas met haar fotootje.

Astrid zoent en zegt ‘hi’. Dan schiet ze haar Volkswagen voor een naderende taxi. We zijn met een omtrekkende beweging op weg naar Schiphol-Oost, aan gene zijde van de Polderbaan.

Ik vraag...