Max op vrijdag | Verkiezingen

AOW op z'n Duits: 45 jaar werken, dán met pensioen

Max van Weezel
Foto: Martin Dijkstra

Waarom passen we het Duitse model niet toe op de AOW-leeftijd. Max van Weezel ziet het wel zitten: dan hoeft het kabinet niet langer te worstelen met de kloof tussen bouwvakkers en hoogleraren.

Bij Buitenhof debatteerden twee vrouwelijke economen, de Amsterdamse hoogleraar Barbara Baarsma en Marieke Blom van ING, over Prinsjesdag. Het tweede kabinet-Rutte had volgens hen niet alles even slim aangepakt. Er was te veel bezuinigd en dat had 200.000 tot 300.000 banen gekost, zei Blom. Maar over één ding waren de dames het eens: het kabinet had er goed aan gedaan de AOW-leeftijd te verhogen. Dat had Nederland (met een lelijk woord) ‘vergrijzingsbestendig’ gemaakt.

Met de verkiezingen in zicht zijn een aantal politieke partijen het niet met Baarsma en Blom eens: seniorenpartij 50-Plus wil de verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 terugdraaien, want volgens Henk Krol is het enige effect van die maatregel dat nu meer babyboomers werkloos zijn. Bijval voor Krol kwam van de...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials