Klimaatverandering

De Marches for Science: wat bracht wetenschappers in beweging?

Freke Vuijst
Demonstratie tegen klimaatverandering in Rome, 29 Nov 2015 | Foto: Antonio Masiello / NurPhoto / Corbis / HH

Zaterdag vinden overal in Amerika (en de wereld, ook op het Museumplein in Amsterdam) Marches for Science plaats. Waarom besloten wetenschappers het lab uit te gaan, en de straat op?

Het was begin december, een paar weken na de verkiezing van Donald Trump tot president, toen meteoroloog en journalist Eric Holthaus een vraag stelde op Twitter: ‘Wetenschappers: Is er een klimaatdatabank van de overheid die je niet wilt zien verdwijnen?’

Hij trof een gevoelige snaar. In een mum van tijd kwamen wetenschappers in actie. Op tal van universiteiten organiseerden ze zich samen met studenten, hackers, programmeurs en archivisten om databanken van de federale overheid veilig te stellen. Ze noemden hun actie Data Rescue en werkten nauw samen met nationale organisaties als DataRefuge (onderdeel van de University of Pennsylvania) en het Environmental Data and Governance Initiative.

Natuurlijk kon Holthaus niet voorspellen of de databanken van de federale overheid echt gevaar liepen,...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials