Mannenschrijftip

Sander Pleij
Van bovenaf met de klok mee: Thomas Wolfe, Benjamin Franklin (hier zijn schema), Matisse, Thomas Mann en Chopin: ze terroriseerden hun omgeving.
Sander Pleij over de tics, neurosen en zelfkastijding van de grote schrijvers, denkers, kunstenaars en musici. Hij stelt een duidelijk patroon vast onder de heren.

Toen ik naakt voor het raam stond, besloot ik om niet aan mijn ballen te frunniken. Je weet toch niet wat voor krachten je daarmee oproept in deze tijd; voor je het weet groot alarm, buurtwacht, stenen door de ramen, uit de woning.

Edoch, zojuist had ik geleerd dat je rigoureus te werk moet gaan als je wilt schrijven, musiceren of kunst maken. De Amerikaanse schrijver Thomas Wolfe (1900-1938) gebruikte begin vorige eeuw deze eigenaardige methode: hij ontdeed zich van zijn kleding, opende het raam, nam plaats en streelde zijn mannelijkheid, niet te opwindend, want zijn penis ‘remained limp and unaroused’, zo verzekerde hij zijn redacteur in een brief, maar wel genoeg om dat ‘good male feeling’ te krijgen dat de katalysator vormde van zijn creativiteit. Dat was geen aberratie van die rare Wolfe, hij was er...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials