PvdA’er Lodewijk Asscher is de tijdelijke nieuwe burgemeester van Amsterdam. Hij werd vrijdag beëdigd door Elisabeth Post, waarnemend commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Asscher, die nu nog wethouder van de hoofdstad is, volgt Job Cohen op. Die nam vorige week op zijn beurt de functie van partijleider van de PvdA over van Wouter Bos.

Of Asscher Cohen op den duur ook zal volgen naar de landelijke politiek, is nog maar de vraag. In een interview met Vrij Nederland in februari zei hij dat de landelijke politiek niets voor hem is, ook al werd hij lange tijd genoemd als de man die de PvdA moest gaan redden.

‘Ik ga niet naar Den Haag, ook niet in 2011. Ik ga het níét doen. Eberhard van der Laan is vanuit Amsterdam naar Den Haag gegaan om minister te worden, maar ik benijd hem niet. Het lijkt me verschrikkelijk. Nóg meer druk, nóg meer papier. Ik heb gemerkt dat ik pas goed ben in mijn werk als ik het kan aanraken. In Den Haag heb je dat niet. Ik denk dat ik daar...