Beschouwing / De zin van literair tafelen

U was er niet bij, zo durf ik te raden, maar vorig jaar waren er schaaldieren als voorgerecht, om precies te zijn een ‘Pannacotta d’écrevisses avec omble chevalier, coquilles Saint-Jacques et langoustines’. Het hoofdgerecht was sneeuwhoen, op het menu aangeduid als ‘Poitrine de perdrix des neiges en robe forestière et sa garniture, gâteau de pommes de terre, sauce Normande’. De details van het toetje zal ik u besparen, anders krijgt u nog zwaarder de pest in dat u er dit jaar weer niet bij zult zijn: het traditionele Nobelprijsdiner op 10 december in Stockholm.

Met een traditie van meer dan honderd jaar is dat diner uitgegroeid tot het hoogtepunt van een week vol plechtig ceremonieel, lezingen, gastcolleges en een receptie. Jaarlijks nemen circa dertienhonderd mensen aan dat galadiner deel, afkomstig uit de wetenschap, literatuur, diplomatie en hogere Zweedse kringen. Aan de centrale tafel in de Blauwe Zaal van het Stadhuis van...