Feminisme

Iedereen in het zwart: vrouwen kunnen wel een uniform gebruiken

Lisa Bouyeure
Illustratie: Jip van den Toorn

Bij de Golden Globes droeg iedereen, op drie vrouwen na, zwart uit protest tegen seksueel misbruik en ongelijkheid. Niets holle symboliek, vindt Lisa: ze gaven gehoor aan het solidariteitsuniform. ‘Determined to do something.’

De portretfoto’s van de genomineerden voor Beste Lokale Bestuurder 2017 gingen afgelopen week vergezeld van hoongelach en diepe zuchten rond op Twitter. Niets ten nadele van de bestuurlijke kwaliteiten van de tien, maar wat nogal opviel was dat ze allemaal man waren, en op Aboutaleb na allemaal wit. Negen van de tien droegen een bril, wat voorzichtig iets zei over de gemiddelde leeftijd, en ook hun kleding was nou niet wat je noemt divers: tien blauwe dan wel grijze jasjes gecombineerd met tien witte dan wel lichtblauwe overhemden. Het concept ouwe-jongens-krentenbrood vereeuwigd in een fotocollage, of een spelletje Wie is het? voor gevorderden.

Natalie Portman, zichtbaar klaar met deze shit, had het over hen kunnen hebben toen ze tijdens de Golden...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials