De vrijdag-column van Max van Weezel: waarom het labbekak-interview van VNO-NCW voorzitter Hans de Boer niet bepaald uit de lucht kwam vallen.

De grootste verrassing aan het interview met werkgeversvoorzitter Hans de Boer in de Volkskrant vond ik dat bijna niemand in mijn omgeving het woord ‘labbekakken’ nog bleek te kennen. Terwijl het mijn generatie (de eerste naoorlogse) met de paplepel is ingegoten. Zeker voor wie opgroeide in een omgeving (Den Haag) waar veel Indische repatrianten woonden.

Op de Hyacintschool maakte ik al mee dat linkshandigen gedwongen werden rechts te schrijven. Anders waren ze een ‘labbekak’. De buurman van mijn ouders, meneer Van Pelt die nog kolonel in het Koninklijk Nederlands-Indisch leger was geweest, nam het woord regelmatig in de mond. Net als mijn tekenleraar op het gymnasium, meneer MacLennan. Kwam je vijf minuten te laat, dan was je een ‘labbekak’.

Rechtse provo De Boer gebruikte die jarenvijftigterm voor uitkeringstrekkers die...