Wie wil zien hoe bijzonder het is als kunst opgaat in leven, en leven compromisloos opgaat in de kunst, haaste zich nu naar de overzichtstentoon­stelling van het werk van Kurt Schwitters. Het veelvormige oeuvre van de kunstenaar die rook aan alles wat er dreef, borrelde en gistte in die kunstzinnige stoofpan van de jaren tien en twintig.

‘Alstublieft,’ zegt de schrijver, en overhandigt het publiek zijn kersverse roman. ‘Mijn werk zit erop. Heeft u nog vragen? Alleen over de inhoud van de roman graag.’

‘Alstublieft,’ zegt de schilder, en leidt zijn bezoek rond over een tentoonstelling met recent voltooide doeken. ‘Dit is wat ik het afgelopen jaar heb gemaakt. Ik heb onderzoek gedaan voor deze schilderijen, veel onderzoek, maar daarover wil ik het niet hebben. Ik beantwoord alleen vragen die gaan over het resultaat, over de betekenis van dit hier, mijn werk.’
Het heeft iets fascinerends, vind ik, kunstenaars en schrijvers – velen in getal – die zo stellig zijn...