Koen Wessing maakte in de jaren zeventig naam met foto’s van geweld en armoede in onder meer Zuid-Amerika, en exposeert nu recente foto’s uit China en Tibet. Lucette ter Borg sprak met hem over zijn leven en loopbaan. En kreeg aan het eind van het interview de schrik van haar leven.
‘Kent u deze man?’ vraagt de broeder van de ambulance. ‘Hij antwoordt niet meer op onze vragen.’

‘Dat is Koen Wessing,’ zeg ik. ‘Hij is fotograaf. Ik interviewde hem.’

‘Vult u dan in wat ú weet,’ zegt de broeder. Hij trekt een lade open aan de zijkant van de ambulance, haalt met zijn ene hand een zak met infuusvloeistof tevoorschijn, geeft met zijn andere hand een formulier aan.

‘Koen Wessing,’ schrijf ik op. ‘Man.’ ‘Geboren in 1942.’ Zijn verjaardag weet ik niet uit mijn hoofd. Ik kijk door de opengeschoven deur de ambulance in. Een scherpe jodiumlucht slaat me tegemoet. Koen Wessing ligt ingesnoerd op een brancard. Hij heeft zijn ogen dicht. Een zuurstofmasker bedekt zijn gezicht. Een tweede...