Actrice Kitty Courbois overleed in 2017. Uit het archief: het interview met Bibib uit 1979, over onder meer haar getroebleerde jeugd en haar affaire met Hugo Claus. ‘Ik schijn het bloed onder je nagels vandaan te halen.’

‘Ik zei tegen Lodewijk de Boer (Nederlandse theatermaker en musicus, 1937-2004, red.): “Als Bibeb maar niet over het feminisme begint.” Toen zei Lodewijk: “Dan zeg je maar: feminisme, wat is dat?” Ik heb alle heren op de knieën gekregen. Ik ben in Amerika geweest bij m’n zusje. De mannen die ik daar ontmoet heb, nou jongen, doodzielig, zitten totaal onder de plak bij hun wijven. Zijn alleen goed voor het geld! Ik ben op feestjes geweest, mijn geschreeuw viel daar helemaal niet op. Zo krijsten die vrouwen. Maar allemaal met mekaar, met de mannen wordt niet gepraat. Die hingen aan m’n lippen, trouwens ook bij m’n zusje. Ze wisten niet wat ze overkwam. Ik heb me nooit gediscrimineerd gevoeld, in mijn vak is het onbelangrijk of je vrouw of man bent....