Keerpunten, de wereld in 2018

Het klimaat en de mens in 2018

De redactie
UIG/Getty Images

Hoe kunnen we de klimaatverandering vertragen en terugdraaien, of is er nog tijd om ons aan te passen?

Keerpunten, de wereld in 2018: Ieder jaar vraagt The New York Times een keur aan denkers, schrijvers, wetenschappers en wereldleiders wat de keerpunten zijn van deze tijd en waar we met de wereld naartoe gaan. Vrij Nederland selecteerde de beste bijdragen.

1) Het tij keren op de Siberische steppe
Nikita Zimov, directeur van het Pleistoceen Park, en zijn vader Sergei werken als onderzoekers op een wetenschapsstation in het Russische Chersky. Zij proberen het steppe-ecosysteem van de IJstijd te laten herleven in het Siberische poolgebied. Ze reizen stad en land af om dieren en planten naar hun park te brengen, in de hoop een duurzaam model te creëren om klimaatverandering af te remmen. Nikita Zimov vertelt over zijn ambitieuze plannen: ‘Tijdens het Pleistoceen vormde het Siberische noordpoolgebied een uiterst productief ecosysteem, met een hoge dierdichtheid....

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials