Zaterdag 13 februari beginnen de Olympische Winterspelen. Nederland doet op vier onderdelen mee, maar maakt bij het schaatsen de meeste kans op medailles. Sportschrijver en schaatsliefhebber Johan Faber stelde voor Vrij Nederland een kijkwijzer samen: de schaatsers en hun wedstrijden die u niet mag missen, voor leek en liefhebber.

Ireen Wüst

Ireen Wüst

Zolang ik me kan herinneren, ben ik supporter van Ireen Wüst. Als voor de start de namen worden omgeroepen, maken de meeste schaatsers een flauw handgebaar, als ze al reageren. Ireen is de enige die haar beide armen steevast wild omhoog zwaait. Hier sta ik, wie doet me wat? Ik schiet dan altijd in de lach.

Ireen drinkt uit haar bidon als een wielrenner – meisjesbravoure. Ze is drieëntwintig, maar op de schaatsbaan zal ze altijd zestien blijven. Na een goede rit maakt Ireen joviaal high fives. Als een rit mislukt en ze kapot zit, heeft ze soms moeite om haar tranen te bedwingen.

Veel schaatsers zijn emotioneel, maar Ireen is...