Beschrijven hoe ik naakt optreed als gastheer van de VR-film Viens! van de Franse maker Michel Reilhac in EYE Amsterdam, heeft hetzelfde probleem als het überhaupt doen: het lijkt alsof het een egotrip is. Alsof ik wil zeggen: kijk mij eens! En ik vrees dat mensen die semi-publieke naaktheid aanstellerij vinden niet gemakkelijk overtuigd zullen worden van het tegendeel.

Het zij zo. Maar ik denk dat Viens! een waardevol project is en ik kan het nu eenmaal het beste beschrijven van binnenuit. Noem het ingelijfde journalistiek.

In Viens! komen zeven naakte vrouwen en mannen op je af in een witte, zonnige ruimte. Het is VR, virtual reality, dus dat betekent dat je met een speciale bril op overal om je heen kunt kijken. De zeven zijn speels, sensueel en seksueel in verschillende combinaties. Ze bevinden zich naast je, onder je, boven je. Het effect is bij vlagen opwindend, maar bovenal vriendelijk en mellow – ook dankzij de rustige muziek.

De maker Michel Reilhac leidde jarenlang...