Tijdens het WK 1978 hield Oranje-keeper Jan Jongbloed, net als in 1974, een dagboek bij voor Vrij Nederland. Over de situatie in Argentinië, heimwee, borrels, gerommel binnen de selectie en, natuurlijk, klaverjassen.

Maandag 22 mei
Half drie aangekomen in Zeist. Johnnie Dusbaba is zonder afmelden weggebleven, naar ik later lees omdat hij waarschijnlijk toch niet zo lang van huis kan. Ik heb zelf ook vele keren met de gedachte gespeeld om te bedanken maar dan alleen omdat ik vreselijke angst heb om meer dan vierentwintig uur te moeten vliegen. Vanavond had ik het zo erg dat ik bijna niet in slaap kon komen.
‘s Avonds bowling gespeeld. Ik vond er niet veel aan.

Dinsdag 23 mei
Ondanks de gedachte aan die vliegreis toch redelijk geslapen. Vrij pittig getraind met de twee andere keepers onder leiding van Zwartkruis. Voor de rest conditietraining op basis van veel loop en krachtoefeningen onder leiding van Happel zelf. Ik geloof dat hij in de gaten heeft dat de verdeling tussen...