Frankrijk

‘Als er vóór de verkiezingen nog een aanslag plaatsvindt, kan de overwinning Le Pen niet meer ontgaan’

Pieter van den Blink
Foto: Eric Gaillard/Reuters/ANP
Foto: Eric Gaillard/Reuters/ANP

Ze heeft overwicht in het debat, Frankrijk verkeert in een drievoudige crisis, de campagne speelt op de man, de opkomst zal laag zijn: allemaal factoren die Marine Le Pen in de kaart spelen, zegt de Franse historicus Christophe de Voogd.

Foto: nonfiction.fr

Tussen Marine Le Pen en haar vader Jean-Marie bestaan vele verschillen, maar er is één belangrijke overeenkomst: beiden zijn briljante debaters. ‘Ik zou niet graag tegenover haar staan in een verkiezingsdebat,’ zegt Christophe de Voogd, ‘ze kent every trick in the box.’

De Voogd, wiens naam verwijst naar zijn Nederlandse voorouders, is historicus aan de prestigieuze Sciences Po en verbonden aan de liberale denktank Fondapol. Deze week verscheen zijn boekje Réformer: quel discours pour convaincre?, waarin hij probeert om de Franse impasse (‘de ware exeption française is dat wij het laatste westerse land zijn dat de verzorgingsstaat nog niet heeft hervormd’) te doorbreken.

De Voogd doceert politieke...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials