Hoe spreek je als schrijver een criticus aan? Jeroen Vullings schrijft de ongeschreven code even uit. Tip 1. Geen bol.com-link. Not done, schrijvers. Not done!

Ik kreeg onlangs een mail van een mij volstrekt onbekende schrijver die mij niettemin na de meerkeuze-aanhef ‘Geachte heer Vullings / Dag Jeroen’ direct tutoyeerde. Zelf zou ik in zo’n geval vousvoyeren, maar er zijn ergere dingen. Bijvoorbeeld verkopers die in hun pitch om de minuut je voornaam dwingend gebruiken. Dat was diezelfde dag al gebeurd: door een mij onbekende mevrouw die haar debuutroman in eigen beheer had gepubliceerd en mijn mobiele nummer achterhaald had om te klagen dat de landelijke pers haar links liet liggen.

Dat jij-gebruik van de briefschrijver intrigeerde mij meer. Mijn verklaring daarvoor: hij is romanschrijver en ik ben criticus, beiden wijden we ons aan de literatuur. Er is dus sprake van een intimiteit, ook al kennen we elkaar niet persoonlijk en had ik vóór zijn mail nog nooit van hem...