Interview Pieter Winsemius

‘Ik neem mezelf iets kwalijk,’ zegt Pieter Winsemius ineens halverwege het gesprek. En hij begint over een debat in de Tweede Kamer, afgelopen oktober. ‘De SP bleef maar doorzeuren over volkstuintjes. De Nederlandse Spoorwegen bezaten een aantal volkstuintjes. Die lagen gevaarlijk dicht bij het spoor en zouden daarom opgeruimd worden. De SP was tegen. Als minister kon ik daar op dat moment niet zoveel mee. Pas later realiseerde ik me: die SP’ers kijken door de ogen van de witte arbeiders in de oude wijken. En daar is het volkstuintje sinds jaar en dag het hoogst bereikbare ideaal. Kijk, zelf ben ik opgegroeid in een keurige buurt in Scheveningen. Ik moet dus proberen met andere ogen naar zoiets te kijken. En dat heb ik toen niet goed gedaan. Die SP’ers natuurlijk wel, dat is hun vak. Dat is het voordeel van een volksvertegenwoordiging.’

Het is Pieter Winsemius ten voeten uit. ‘De ander krijgt de pluim,’ zo zou je zijn manier van werken...