Ik haat de islam. Toch stem ik niet op de PVV of op andere uitzetpopulisten. Welke linkse partij durft het aan om op snoeiharde maar constructieve wijze islam-kritisch te zijn?

Mijn neefje van vijftien – geen Marokkaans bloed, zoals ik, wel half-Nederlands, half Indiaas – kan woordelijk de opzwepende strijdliederen meezingen die klinken in de gruwelfilmpjes van IS. Let wel: het neefje heeft verder geen interesse in de radicale islam. Ik denk dat hij en zijn leeftijdgenoten het gewoon cold-blooded shit vinden om de soundtrack van een onthoofdingsvideo te kunnen meedreinen.

Het doet me denken aan een stamgast van het Amsterdamse café De Pels, een joodse journalist die het nogal leuk vindt om te pas en te onpas het Horst Wessel-lied in te zetten. Ik herinner me ook hoe, toen ik vijftien was, in 1994, mijn klasgenoten en ik woord voor woord Ezechiël 25:17 konden reciteren, zoals het personage van Samuel Jackson dat deed in Quentin Tarantino’s Pulp Fiction, vlak voordat hij zijn...