Ik haat de islam. Toch stem ik niet op de PVV of op andere uitzetpopulisten. Welke linkse partij durft het aan om op snoeiharde maar constructieve wijze islam-kritisch te zijn?

Mijn neefje van vijftien – geen Marokkaans bloed, zoals ik, wel half-Nederlands, half Indiaas – kan woordelijk de opzwepende strijdliederen meezingen die klinken in de gruwelfilmpjes van IS. Let wel: het neefje heeft verder geen interesse in de radicale islam. Ik denk dat hij en zijn leeftijdgenoten het gewoon cold-blooded shit vinden om de soundtrack van een onthoofdingsvideo te kunnen meedreinen.

Het doet me denken aan een stamgast van het Amsterdamse cafĆ© De Pels, een joodse journalist die het nogal leuk vindt om te pas en te onpas het Horst Wessel-lied in te zetten. Ik herinner me ook hoe, toen ik vijftien was, in 1994, mijn klasgenoten en ik woord voor woord EzechiĆ«l 25:17 konden reciteren, zoals het personage van Samuel Jackson dat deed in Quentin Tarantinoā€™s Pulp Fiction, vlak voordat hij zijn...