Mengistu en Mugabe liggen eindelijk onder vuur in Zimbabwe. Het volk eist gerechtigheid en genoegdoening. Maar heeft het nog zin om een strop te leggen om een rimpelige kippennek? 

Vitrinekasten vol skeletten, keurig geordend op type. Vakken met schedels, vakken met ribben, vakken met botten van armen, benen. Alles aangetroffen in massagraven. Het was in het museum van de Rode Terreur in Addis Abeba (voluit: het ‘Red Terror’ Martyrs’ Memorial Museum). Begin 2012 reisde ik door Ethiopië om research te doen voor mijn roman Een honger, en omdat een deel van die roman zich afspeelde tijdens de grote hongersnood van 1984, had ik me grondig in de geschiedenis van het land verdiept. Afstandelijk en nuchter, als een wetenschapper. Maar oog in oog met de stoffelijke overschotten van de slachtoffers die door het regime van de Derg (1974-1991) waren gemaakt, kreeg ik het toch een beetje te kwaad. Zweten ondanks de airco, ademnood, duizelingen.

De Derg: een junta geschoeid op marxistische...