Jamal Ouariachi

Zo helpt de literatuur ons voorbij de barrière van Baudelaire

Jamal Ouariachi
Een stel brokken of schatten uit het verleden? Foto: EyeEm Mobile GmbH/HH

Het lijkt een onmogelijke opdracht, je te kunnen voorstellen dat iemand anders de wereld totaal anders beleeft dan jij. De barrière van Baudelaire. Gelukkig helpt de literatuur een beetje.

Op de website van boekhandel Athenaeum staat de proloog voorgepubliceerd van het deze week te verschijnen boek Nederlanders in Rome, geschreven door historicus Arthur Weststeijn. De aankondigingstekst belooft de geschiedenissen van een stoet kleurrijke Nederlanders die in de loop der eeuwen naar de Eeuwige Stad reisden en er hun sporen achterlieten.

In die proloog beschrijft Weststeijn de teleurstelling die veel Nederlanders ervaren als ze Rome voor het eerst bezoeken: de rauwe realiteit van de stad komt zelden overeen met de hooggestemde verwachtingen van de reiziger. Ook Weststeijns eigen eerste kennismaking, tijdens de Rome-reis in de vijfde klas van de middelbare school, leverde hem een ‘gevoel van teleurstelling, en uiteindelijk lethargie’ op. Zo bleek het Forum ‘een zooi op...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials