Elite: het is een verzamelnaam die tegenwoordig niets meer betekent. Jamal ziet hoe de ouderwetse intellectueel het keer op keer aflegt tegen de ‘elite’ van tegenwoordig: geld, macht, en meerderheid.

Eindelijk was er afgelopen week dan een flintertje genoegdoening voor de Nederlandse intellectueel. En dat werd hoog tijd, want de Nederlandse intellectueel heeft het de laatste jaren niet makkelijk gehad. Dat begon al met die hardnekkige neiging hem onder de noemer ‘elite’ op één hoop te gooien met bankdirecteuren, makelaars, commissariaten-verzamelende ex-politici en graaiende tv-presentatoren.

Elite: een verzamelnaam die niets meer betekent. Ik herinner mij dat ik als jochie uit Amsterdam-Oost begin jaren negentig op het Barlaeus Gymnasium terechtkwam. Een ‘elitaire’ school. Tijdens feestjes van klasgenoten die woonden in de paleizen aan de grachtengordel en in Oud-Zuid keek ik mijn ogen uit, maar de ouders van die klasgenoten waren niet per se geldwolven. Het waren veelal...