Jamal Ouariachi

Zo voelt het als je ideaal de nek wordt omgedraaid door de mensen met het geld

Jamal Ouariachi
Illustratie: Ilse Moelands

Niet alles van waarde is in euro’s uit te drukken, roepen wij kunstenaars al jaren. Hoongelach valt ons dan ten deel. ‘Hoor ze nou slap lullen,’ zegt het volk, ‘die elitaire idioten!

Kunst is maatschappelijk gezien al jarenlang het pispaaltje. Kunst staat voor links en elitair – ergere scheldwoorden kun je in de vroege eenentwintigste eeuw amper naar je hoofd krijgen. Frappant dus eigenlijk, dat men juist aan de rechterkant van het politieke spectrum de mond zo vol heeft van ‘onze cultuur’. Die schijnt beschermd te moeten worden tegen invloeden van buitenaf, tegen homeopathische verdunning, tegen islamitische elementen.

Dan zie ik Halbe Zijlstra voor me, de man die zich zorgen maakt om de paaseitjes van de Hema, ja, dezelfde man die nog maar zo kort geleden, terwijl het sadistische genoegen van zijn duivensmoel spatte, de wereld van de kunstsubsidies leegpikte.

In het uiterst zeldzame geval dat een rechtse definitie van cultuur toch ook de kunsten omvat, gaat het...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials