Vijf romans en drie verhalenbundels staan op zijn naam. ‘Ernestina’, uit 1998, werd vergeleken met de autobiografische geschriften van Elias Canetti. ‘De Hollandse minnares’ is de nieuwste roman van J. Rentes de Carvalho. Over liefhebben in de fantasie: ‘Je moet je dromen niet verwezenlijken.’

‘Weinig daden zijn zo intiem als het lezen van een boek.’ J. Rentes de Carvalho (1930) kijkt me indringend aan en vervolgt: ‘Het is in zekere zin een vorm van communie. De lezer is bezig met mij, maakt zich mij eigen.’ Een delicate uitspraak. Ik was geboeid door Ernestina, zijn veelgeprezen autobiografische roman over de eerste vijftien jaar van zijn leven in een afgelegen straatarm bergdorp in de Portugese provincie Tr s-os-Montes. Zijn vlijmscherpe visie op Nederlanders kende ik uit Waar die andere God woont, en van zijn Gids voor vrienden over Portugal maakte ik dankbaar gebruik.

Een paar dagen voor het gesprek heb ik zijn nieuwste roman gelezen, De Hollandse minnares. Als een van de...