10-03-2007
Door Chris Keulemans

Actrice Isabelle Huppert (52) staat volop in de schijnwerpers. Een fotoboek en -tentoonstelling, een filmretrospectief, een nieuwe film: ze trachten een vrouw in beeld te vangen die er al bijna veertig jaar haar beroep van maakt om aan de camera te ontsnappen. Een ontmoeting met de waterverfschoonheid met het talent om voor je ogen te verdwijnen: ‘Het slechtste van jezelf laten zien, maar ook het meest alledaagse. Dat is wat ik in mijn films probeer te doen.’

‘Ja, wanneer je al deze foto’s bekijkt, zou je inderdaad de indruk kunnen hebben dat ik probeerde aan de camera te ontsnappen. De teksten in het boek suggereren dat ook. Maar als het al zo is, doe ik dat niet bewust. Ik vind het nog steeds moeilijk iets over de foto’s te zeggen.’

Het boek ligt ongemakkelijk in haar schoot. Ze bladert het niet door. Een favoriet portret zou ze niet kunnen aanwijzen. In Isabelle Huppert. A Woman of Many Faces hebben drieënzeventig fotografen, onder wie...