De vicepremier over zijn overstap naar Den Haag, zijn drijfveren en de slechte start van het kabinet. ‘Rutte is net een Duracell-konijntje.’

Kroonprins, PvdA-wonderboy, gedroomde partijleider, Heilige Lodewijk, het beste dat we in huis hebben. Geen politicus is het afgelopen jaar zo bewierookt als Lodewijk Asscher, de Amsterdamse wethouder die vicepremier werd.

Inmiddels wordt het nieuwe kabinet bedolven onder kritiek, maar aan Asscher lijkt het niet te kleven. Strelend voor zijn ego? Ongetwijfeld. Maar zelf wordt hij er vooral ongemakkelijk van, zegt hij. ‘De verwachtingen zijn zo krankzinnig hoog dat ik er onmogelijk aan kan beantwoorden. Ik was echt ontdaan van al die positieve pers. Zo ging het met Job Cohen ook: dan komt er opeens iemand die alles goed gaat maken. Daar moet je vooral niet zelf in gaan geloven. Dan weet je: dit wordt een enorme deceptie. Daarom roep ik al weken: hallo, ik ben Lodewijk, ik ga u teleurstellen.’

Opslokmoment
Tot voor kort was Lodewijk...