De meest bekende Nederlandse culinaire journalist, Johannes van Dam, is deze woensdag overleden op 66-jarige leeftijd. In december 2008 hield Carolina Lo Galbo een groot interview met de recensent.

Johannes van Dam kan niet tegen leugens. Die eigenschap komt hem als culinair recensent goed van pas, maar was er ook de oorzaak van dat hij dit jaar met zijn familie brak. ‘Ik ben een versleten, dikke man van 62 en verwacht niet dat een Brad Pitt mij nog zijn liefde komt betuigen.’

Na de bouillon krijgt Johannes van Dam een dikke plak paté voorgeschoteld. ‘Eens kijken,’ zegt de culinair recensent en schijnt met een zaklampje op de paté om die nader te onderzoeken. ‘Grof, niet te mager, niet te smeerbaar; precies zoals ik hem lekker vind. Er zit van alles in: rund, spek, wild. Hij is een beetje koud, maar dat komt omdat we de eerste gasten in het restaurant zijn.’Van Dam neemt een hap en geniet zichtbaar. ‘Kijk, hier serveren ze er lekker zure augurkjes bij in plaats van zoete...