Mischa Cohen interviewde de Amsterdamse stadbestuurder over zijn ambt, de problemen in de hoofdstad, zijn ‘top 600’ en (Eber)harde aanpak. ‘Wij proberen uit alle macht terrein terug te veroveren.’

Als Eberhard van der Laan (58) uit het raam kijkt van zijn werkkamer in de Amsterdamse Stopera, ziet hij het bronzen standbeeld van Baruch de Spinoza aan de Zwanenburgwal.

De filosoof werd om de hoek geboren, op het eiland Vlooienburg, in wat tot halverwege de vorige eeuw de Amsterdamse Jodenbuurt was.

‘Ik heb hier pas goed de betekenis van Spinoza als filosoof begrepen,’ zegt Van der Laan. ‘Niet alleen dat ik hem daar dagelijks zie staan, ik heb me ook meer in zijn werk verdiept. Zijn invloed is niet te onderschatten, hij staat voor mensenrechten, vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting.’

Het standbeeld vormt ook een link met het dorp Rijnsburg bij Leiden, waar Van der Laan opgroeide als jongste van zes kinderen in een huisartsengezin. ‘Ik kwam dagelijks...