Worden insecten de nieuwe sushi? ‘Niet lang geleden vonden mensen het eten van rauwe vis bizar, nu is iedereen gek op sushi,’ zegt de Mexicaans-Duitse ontwerpster Julene Aguirre. Met de start-up Ento, voortvloeiend uit haar afstudeerproject aan The Royal College of Art in Londen, zoekt zij naar een manier om sprinkhanen, meelwormen en mieren als lekkernij te presenteren. De vergelijking met sushi is niet gek: zoals Japanners rauwe vis eten, behoren insecten voor zo’n 2 miljard mensen tot het dagelijks voedsel.

Onlangs gaf Aguirre een zinnenprikkelende presentatie op tech-festival Border Sessions. Bij een broodje kaas licht ze de gedachte achter Ento toe. ‘Het eten van insecten in plaats van vlees is goed voor de wereld. De groeiende mondiale middenklasse wil steeds meer vlees eten. De aarde kan dat niet aan; veeteelt is nu al verantwoordelijk voor 70% van al het agrarisch landgebruik en 20% van onze CO2-uitstoot. Insecten zijn een duurzaam alternatief. Van tien kilo...