Mythes over voedsel

Wie in het weekend tevreden met zichzelf naar een biologische boer fietst om terug te keren met Hollandse groenten als knolraap, lof, schorseneren en prei heeft aan Hamburgers in het paradijs een bittere pil. In haar boek brengt de Amsterdamse universiteitshoogleraar Louise Fresco de ongemakkelijke waarheid dat biologische landbouw aanzienlijk meer grond, energie en grondstoffen vergt. We kunnen straks negen miljard monden voeden. Maar niet als we vasthouden aan een romantisch ideaal van kleinschalige, regionale landbouw uit grootmoeders tijd.

Intensivering met hulp van hypermoderne technologie is juist broodnodig, stelt de voormalige topvrouw bij de Wereldvoedsel­organisatie. Naar verwachting zal de vraag naar dierlijke eiwitten tot 2050 met driekwart groeien. Als we daarin willen voorzien, kunnen we niet zonder megastallen op industrieterreinen, die stukken milieuvriendelijker zijn dan kleinschalige biologische veehouderijen. Wie tegenwerpt dat het niet...