Het Geweten

In de spiegel van de paskamer

Evert Nieuwenhuis
Illustratie: Tammo Schuringa
Aan die spotgoedkope T-shirts kleeft bloed van de naaisters die ze maakten. En een drekkig spoor van chemicaliën, broeikasgassen en waterschaarste. Het kan anders!

Zes euro voor een T-shirt, drie voor vijftien euro. Aan eentje heeft mijn dochter genoeg, maar ach, voor dat geld is het zonde om te laten liggen en het scheelt weer een wasje op de camping. En hé, dat is best een cool overhemd voor mezelf: 19 euro, moet kunnen. Komt vast een keer van pas en zo hebben we allebei nieuwe kleren voor de vakantie – een gezellig vader-dochter-momentje, zeg maar.

Maar we zijn nog niet bij de kassa en het knaagt al: zo goedkoop, dat kan toch nog niet kloppen? En ik sta hier met vier kledingstukken terwijl ik er maar één nodig had – hoe ben ik hier weer ingerommeld?

Niemendalletje

Geef toe: ook jij koopt meer kleding dan je nodig hebt. En dat is een probleem, want aan die spotgoedkope T-shirts en overhemden kleeft bloed van de naaisters die ze maakten en een drekkig spoor van...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials