De AIVD-analiste die werd opgepakt voor het lekken van staatsgeheime informatie, is vrijgesproken. Tijdens haar maandenlange voorarrest hield ze een dagboek bij.

Uit het niets zwiept opeens de zware deur open, ik schrik ervan. ‘U mag even luchten,’ klinkt het opgewekt. Ik veer op en loop dankbaar mee met twee agenten. Nieuwsgierig kijk ik om mij heen als we gang in, gang uit lopen. We passeren een behoorlijk gevulde boekenkast en ik vraag of ik een paar boeken mee mag nemen. De twee mannen wisselen een blik en een van hen antwoordt dat hij het zal navragen. ‘U weet toch dat u in alle beperkingen zit?’

Ik denk na. Mij is verteld dat ik geen enkel contact met de buitenwereld mag hebben en niet over een tv, radio of krant mag beschikken. Over lezen is niets gezegd en ik verveel me echt te pletter. Als ik dat uitleg aan de agent die naast mij loopt, toont hij begrip en herhaalt dat hij gaat vragen of boeken op mijn cel zijn toegestaan.

Inmiddels staan we voor een celdeur en ik...