Wil kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, de wereld choqueren of veranderen? We spraken haar in 2011 over haar missie. ‘Het werk is belangrijker dan wat er met die mensen of dieren gebeurt.’

Via een trap achter in het winkelpand daal je af naar het ondergrondse atelier van kunstenares Katinka Simonse, bekend als Tinkebell. Ze zit – van top tot teen in roze – aan een tafel met daarop een curieus stilleven: een opgezet konijn, een boormachine, drinkzakjes met kersensap. Tegen de muur leunt een opgezette hond, slap als een lappenpop. ‘Hier word ik niet makkelijk gevonden,’ zegt Simonse.

Haar werk is omstreden. Via Hyves roepen mensen al maanden op om een demonstratie voor haar atelier in Amsterdam te houden. ‘Ze weten me alleen steeds niet te vinden.’ Ze lacht geamuseerd. ‘Ik ben niet bang aangelegd, hoogstens een beetje mensenschuw, maar er hoeft maar één gek te zijn die mij daadwerkelijk naar het leven staat. In deze kelder voel ik me veilig.’

Tinkebell...