Interview Luc Tuymans

Ergens halverwege de jaren tachtig ontdekte Luc Tuymans dat hij een overlever was: ‘Ik had samen met een vriend een leegstaand zwembad in Oostende gehuurd om ons werk te exposeren. Mijn moeder had gezorgd voor de catering. We stuurden vijfduizend uitnodigingen naar journalisten, het zou onze grote doorbraak worden. Er kwam niemand. Afgezien van een klein groepje vrienden waren mijn moeder – die stond te huilen boven de hapjes – en ik de enige aanwezigen. Ik weet nog goed hoe ik daar bij het zwembad stond: teleurgesteld, maar ergens toch ook wel trots. In tegenstelling tot mijn vriend, die afhaakte toen er geen reacties kwamen, had ik doorgezet. Als dit het ergste was wat je als kunstenaar kon overkomen, dan zou ik het wel gaan redden.’

Nu, een dikke vijfentwintig jaar later, behoort Tuymans (Mortsel, 1958) tot België’s beroemdste en meest geprezen schilders. Zijn sombere, etherische schilderijen – een beeld van Reinaert de Vos, een portret van koning...