Interview /Psychiater Jim van Os

De hele psychiatrie staat op losse schroeven.’ Psychiater Jim van Os is niet bang voor radicale uitspraken. Toch is hij de lieveling van zijn beroepsgroep. ‘Ik maak een heleboel stennis en dat valt blijkbaar in de smaak,’ verklaart hij zelf. ‘Het hele systeem moet op de schop. Van het academische onderzoek tot de hulpverlening. Ik schaam mij er absoluut niet voor dat ik psychiater ben, maar ik ben wel kritisch over mijn vak, en ik denk dat heel veel van mijn collega’s dat ook zijn.’ Van Os is een man met een missie. ‘We moeten patiënten en hun ervaringen serieus nemen en ze niet wegzetten in een hokje met een boodschap waar ze niets mee kunnen. Je brein deugt niet, je moet pillen nemen en je kan er zelf niets aan doen. Het bewijs voor dit biologische model is zwak. Ik keer mij daar op wetenschappelijke gronden tegen.’

Comfortabel leunt hij in de zachtgele bank op zijn werkkamer bij de ggz-instelling Vijverdal in Maastricht, terwijl hij met zijn...