Kamp Moria, Lesbos. Simone van Saarloos krijgt zin om te flirten: ‘Er is geen hel te bedenken die alle gewoontes eruitslaat.’

In kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos brak onlangs brand uit. Het vuur werd aangestoken door de vluchtelingen die daar wachten op hun doortocht naar het vasteland.
Kamp Moria. Laat ik de namen van de mensen die ik daar vorig jaar oktober ontmoette in hoofdletters schrijven, om toneelpersonages van hen te maken, om van de fragmenten die ze mij vertelden geen gemankeerde mensen te creëren.
Boven op de helling staan containers waar de vluchtelingen zich moeten registreren. Mensen zitten in de rij. Ze dragen hoedjes gemaakt van stukken karton. Ik sta een beetje verloren in de brandende zon. Gênant vrijwillig aanwezig.

Een man komt uit de rij en steekt zijn hand uit. ‘Salaam. Ik heet Nazem. Waar kom jij vandaan? Nederland! Mijn broer woont daar! Ter Aarpell. Ik kom uit Iran. Ik ben daar geboren, maar mijn ouders zijn Afghaans. Wij kunnen niet leven...