Interview Eriek Verpale

‘Emailen? Mijn vriendin heeft met een hamer mijn laptop in stukken geklopt. Deze zomer beleef ik echte hondsdagen. Mijn oud vadertje ligt in het ziekenhuis van Sint-Niklaas met een hartaanval, prostaatvergroting, nierblokkeringen en nog een paar ziektes. Met mijn oud moedertje ga ik hem elke dag bezoeken. Een helse rit.’ Schrijver Eriek Verpale (56 jaar) komt door de ellende weer niet aan schrijven toe. Twintig jaar geleden verscheen zijn kaskraker Alles in het klein en schreef hij het zeer succesvolle toneelstuk Olivetti 82, dat verfilmd werd. Hij ontving de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap, de NCR-prijs, de Prijs van de stad Gent en de Prijs van de Vlaamse provincies.

Sinds 2005 krijgt hij van het Vlaams Fonds voor de Letteren géén subsidies meer, omdat hij de deadlines niet haalt. Tot afgelopen mei was hij ook geschrapt van de lijst Stichting Lezen zodat hij niet meer wordt gevraagd om ergens te lande uit zijn werk te lezen. ‘Ik leef van een uitkering...