Willem Desmense (44) uitgeverij IJzer

‘Doorgaan, doorgaan, dat is uitgeven voor mij. Je niets aantrekken van wat iedereen om je heen denkt en zegt. Door blijven gaan, ook als de winkels weinig afnemen. Doorgaan met uitbrengen wat je zélf wilt. Daar moet je wel een beetje een blinde vlek voor hebben. Daarmee bedoel ik: ik denk natuurlijk altijd dat de wereld op mijn boeken zit te wachten.

Ik ben in 1992 met de uitgeverij begonnen. In een gewoon huis, aan een gewone tafel met een laptop. Ik heb geen personeel. Ik koos voor de naam IJzer omdat ik iets aards wilde, iets hards, niet een hooggegrepen mythologische naam, maar iets dicht bij de grond. IJzer is een bouwelement.

In het begin gaf ik veel (vertaalde) dadaïsten en surrealisten uit, maar in de loop der tijd werd het fonds gevarieerder. Het bevat nu honderdtwintig titels: proza, poëzie, toneel en kritiek. Vooral schrijvers die door het onconventionele karakter van hun werk bij commercieel denkende uitgeverijen niet aan bod...