Interview Isabelle Huppert

a, wanneer je al deze foto’s bekijkt, zou je inderdaad de indruk kunnen hebben dat ik probeerde aan de camera te ontsnappen. De teksten in het boek suggereren dat ook. Maar als het al zo is, doe ik dat niet bewust. Ik vind het nog steeds moeilijk iets over de foto’s te zeggen.’

Het boek ligt ongemakkelijk in haar schoot. Ze bladert het niet door. Een favoriet portret zou ze niet kunnen aanwijzen. In Isabelle Huppert. A Woman of Many Faces hebben drieënzeventig fotografen, onder wie Richard Avedon, Annie Leibovitz, Raymond Depardon en William Eggleston, geprobeerd een vrouw in beeld te vangen die er al bijna veertig jaar haar beroep van maakt om aan de camera te ontsnappen. De gelijknamige tentoonstelling reisde vorig jaar van New York via Tokio tot São Paolo, en is binnenkort in Den Haag te zien.

‘Op dit moment weet ik niet of ik van ze hou of dat ik ze haat. Daar is het nog te vroeg voor. In elk geval herinneren ze me aan mooie ontmoetingen. Ik...